Prof. dr. Maarten Philip Mourits

Voorzitter Raad van Toezicht
Prof. dr. Maarten Philip Mourits

Cornea- en cataractchirurg; Staflid afdeling oogheelkunde AMC

Prof. dr. Maarten Philip Mourits werd in 1952 in Amsterdam geboren. Na afronding van het gymnasium aan het Cartesius Lyceum, ging hij in 1970 geneeskunde studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens zijn studie had hij diverse baantjes en bereisde hij een groot deel van de wereld. Het is daarom niet verwonderlijk dat hij pas na 10 jaar zijn artsenbul behaalde.

Voordien was Mourits werkzaam als binnenlandarts in Djoemoe, in het hart van Suriname. Na 1,5 jaar algemene chirurgie begon hij in 1982 met zijn specialisatie in de oogheelkunde. Al tijdens deze opleiding begon hij aan zijn proefschrift ‘Management of Graves’ Orbitopathy’, waarop hij in 1990 promoveerde. Van 1991 tot 2004 was Mourits als stafarts verbonden aan het AZU/UMC Utrecht. Hij werd twee keer uitgezonden naar Minsk, Wit-Rusland, om te helpen bij de bestrijding van de gezondheidsproblemen na de ramp bij Chernobyl. In 2004 werd hij hoogleraar en een jaar later later afdelingshoofd van de afdeling oogheelkunde en opleider in het AMC te Amsterdam. Mourits was gedurende 10 jaar editor van het tijdschrift ‘Orbit’ en 3 jaar president van de European Society of Ophthalmic Plastic and Reconstructive Surgery. Hij verrichtte ongeveer 15.000 operaties, schreef meer dan 170 Pubmed genoteerde medische artikelen, diverse boeken en leidde tientallen assistenten op tot oogarts. Daarnaast begeleidde hij diverse promovendi naar hun proefschrift. Hij was een van de initiatiefnemers van de totstandkoming van een specifieke aan het AMC gelieerde oogkliniek in Amsterdam. Als visiting professor leidde Mourits oogartsen in Cambodja en Tanzania op.

Prof. dr. Maarten Philip Mourits
Type hier een zoekwoord
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.